Je hebt besloten om het hardlopen op te gaan bouwen. Maar waar begin je? Tips, trainingsprogramma’s en de juiste voeding kunnen je op weg helpen. Daarnaast kan het gezelschap waarmee je traint ook van invloed zijn op de progressie die je maakt. Wat dacht je van hardlopen met je hond?
Hardlopen met je hond
Steeds meer sportieve viervoeters vinden het leuk om een rondje mee te rennen. Gezellig, maar niet voor elke hond weggelegd. Zo is het bijvoorbeeld pas na 10 maanden toegestaan om met je buddy op pad te gaan. Daarvoor zijn de meeste honden nog niet uitgegroeid en kan er schade aan de spieren en botten ontstaan. Daarnaast is, voordat je gaat rennen, een extra check bij de dierenarts geen overbodige luxe. Wanneer jouw hond last heeft van kortademigheid, gewrichtsaandoeningen, hartproblemen, overgewicht of andere klachten kun je namelijk beter een andere hardloopmaatje zoeken. Ook vinden niet alle rassen het hardlopen leuk, accepteer dit en zoek een andere hardloopfanaat.
Wat als mijn hond hardlopen wél leuk vind?
Ondanks dat jouw hond korte felle sprintjes kan trekken, zijn honden van oorsprong geen lange afstandslopers. Hij zal dus net als jij, als beginnend hardloper, moeten wennen aan deze sport. Ben je van plan om in de toekomst vaker samen een stukje te gaan joggen met jouw hond? Dan is het fijn dat jullie looptempo gelijk is en jouw buddy netjes naast je blijft lopen. De eerste, en misschien wel belangrijkste, stap is dan ook om elkaar te vinden in een tempo dat jullie beiden leuk vinden en goed vol kunnen houden.
Wat kan ik eten voor het hardlopen?
Met de juiste brandstof voor het hardlopen haal jij het maximale uit jouw training. Maar naast voldoende eten vóór het rennen, is genoeg drinken tijdens het rennen ook een must. Neem altijd voldoende water mee of zorg dat jouw hond onderweg ergens wat kan drinken. P.S. trainingssnoepjes voor honden zijn altijd handig om bij je te hebben! 😉
Hardloopriem voor honden
Wanneer je het tempo wat opvoert is het belangrijk dat jouw hond naast je blijft lopen en jouw commando’s opvoert. Het is verstandig om bij het tegenkomen van andere weggebruikers er met een extra grote boog om heen te lopen. Hierdoor komen bewegingen van andere tegenliggers niet te dicht in de buurt van jouw hond en zal hij hier na verloop van tijd niet eens meer op reageren. Vind je het niet fijn dat jouw hond los met je meeloopt? Er bestaan tal van hardloopriemen voor honden die je gemakkelijk aan je kleding kunt vastklikken waardoor je jouw handen vrij hebt.
Hardlopen met warm weer
Wanneer jij het op warmere dagen juist heerlijk vind om een rondje te zweten, is dit voor jouw viervoeter minder fijn. Onthoud dat jouw hond niet goed zijn warmte kwijt kan en dat asfalt al snel veel te heet is voor jouw hond waardoor de voetzooltjes kunnen verbranden.
Wanneer je het rennen voor beide leuk houdt, is hardlopen een plezierige manier om samen met je hond te bewegen! Veel hardloopplezier!